ESZEM-ISZOM

  Mi legyen az asztalon?


Ez a téma annyiban kicsit egybevág a
dekorációs véleményemmel:
természetesen legyen mit enni, inni, de nem kell, hogy a főhangsúlyt kapja.

Van egy-két party-kajákról szóló könyvem, szuper képekkel, ötletekkel; ki is próbáltam nem egyet: hajócska - formájú szendvicsek, emberfej formájú minipizzák, cukorka tetejű muffenok stb.
Sokkal több munkával, előkészülettel jár, mint amennyire aztán értékelni fogják.

Inkább a többire, a játékokra készülök. Ott tuti a siker, és az öröm.

Ami nálam bevált, illetve:
a velem partizó gyerekeknél az ételek, italok fontossági sorrendben:

1) -chips (phúj!)

Tehát, ha te szülőként megengeded, és a vendégek szülei sem tiltakoznak (nehogy utólag legyen ebből kiakadás), ez az első, amihez nyúlnak, és ami legelőször fogy el.
10 db óvodásra 3 normál zacskó; 10 db iskolásra 5 .
Szeretik még a pufit, kukit (extrudált kukoricapehely) -nem tudom, milyen néven ismered;
pattogatott kukorica is jöhet.
Néha, a szülő kérésére inkább ropi van, perec. Ez mindig megmarad.
Házi készítésű sajtos rúd, pogácsa változó elbírásban részesül. Van, aki szereti.
2) -üdítő
Ha szabad a vásár, és vegyesen több fajta üdítő az asztalon van, a többség a colához nyúl. Tiltás ide, méreg oda -ez a kedvenc.
Mindenképp több fajta üdítőt ajánlok: fele szénsavmentes, dobozos, fele buborékos legyen. Bár ebben is megoszlanak a szülői vélemények, valaki abszolút nem engedi a szénsavasat.

( Második számú kedvenc az iceteák.)
Anyagi megfontolásból a nagyobb kiszerelések a praktikusak, nem a kis dobozosak,kis üvegesek. Bár, ha meg a nagyból kell öntögetni, és nincs segítségünk, kicsit macerás játék közben kiszolgálni a gyerekeket.
Sokszor akad olyan gyermek, aki nem iszik semmilyen üdítőt. Még buborékos ásványvizet sem. Tehát nem árt vizet, vagy buborékmentes ásványvizet is az asztalra készíteni.
Összesen:
ovisokra mondjuk 2 x 2l szénsavas, 2 x 1l dobozos
sulisoknak 3 x 2l + 3 doboz egyéb
- pezsgő
Pezsgőből egyet szoktam beszerezni, mert csak a végén, az ünneplés után bontom ki. Az sem szokott elfogyni, mert addigra már annyira tele vannak mindennel.
Napjaim újítása e téren:
ha kint vagyunk, van tér, akkor pezsgőbontás előtt kihirdetem, hogy "pezsgőkirály", illetve "pezsgőkirálylány" választás következik. Ami abból áll, hogy megpróbálom jó messzire kilőni a pezsgődugót, s aztán, aki marja, kapja, vagyis akié lesz, az a pezsgőkirály, királylány. Jutalomból (ha elég ügyes vagyok, és spriccel a pezsi) kicsit lespriccelem a győztest. Buli.
3) -édes
Mivel az általam szervezett partikon az ünneplés, ajándékátadás, tortabontás a buli végére esik, (majd ennek okáról is írok egy blogbejegyzést),ezért fontosnak tartom, hogy legyen valami édes is az asztalon.
Semmiképp nem villás, tányéros, krémes, maszatolós süti. Egyszerű, kézbevevős, maximum potyogós: linzer, hókifli, muffin, finom kekszek.

Elfogyási statisztika: közepes

4) -gyümölcs
Ez igazából azért került fel a palettára, mert van egy aranyos gombaformám, melyre fogpiszkálóval lehet tűzködni dolgokat. Apró darabokra vágom a gyümiket, kb 4-5 fajta szezontól függően, és így rakom rá.
Nagyon mutatós.

Elfogyása: szintén változó. Néha hamar megeszik, néha fele is megmarad.
Saját drága csemeténkből ne induljunk ki, hogy ő semmi ilyet nem fogyaszt, illetve, hogy szívesen eszik gyümölcsöt. Abszolút a társaságtól függ, hogy éppen sikert arat, vagy nem.

4) -szendvics, pizza, szilárd kaja
Nem véletlen van a sor végén.
Annyi falat szendvicset szoktam készíteni, amennyien érkeznek. Egy sima kiflikarikát képzelj el, némi vaj, minimális felvágott, kicsi sajt, apró zöldség. Szintén gusztusosan feltűzve mini villákra. Tök jól néz ki.

Elfogy? Ááá.
Nagy ritkán.

Lehet, hogy azért nem, mert túl nagy az egyéb választék. Vagy leköti őket a játszás. Vagy mert ebéd után vannak? Vagy mert a partijaim nem tartanak 5-6 órán keresztül? Akkor lehet, hogy megéheznének.
Tehát, véleményem szerint, nem szabad sok-sok energiát fektetni egy halom szendvics elkészítésébe.
Azért meg kell jegyeznem, hogy felsős, 11 éves fiamat, mikor meghívták egy partiba, nagyon sok pizzát elnyeltek a srácok. Bár hosszabb ideig is tartott a buli, meg aztán végig a medencében hülyültek, utána meg rúgták a bőrt, aztán megint csobbantak és megint fociztak ...
Képesek voltak NAGYON megéhezni.

5) -torta
Ez az eset, hogy végül, de nem utolsó sorban. A torta. Gyertyák, tűzijáték. (majd ezekről részletesen írok a napirendi pontokban.)

Íze. Mindenki ízlésének nem lehet megfelelni. Azt tudom csak tanácsolni, hogy az extrémebb ízektől tartózkodjál: túró, dió, karamell, puncs.
Legbiztosabb siker: csoki. De a feketeerdő, oroszkrém, vanília is jó.
Szerintem formatortákkal kár vesződni. Autóforma, lepkeforma stb. Nagyon egyszerűen megoldható, és összhatásában sokkal élethűbb, ha tortaostya kerül a torta tetejére.
Nagy örömöt lehet szerezni az éppen aktuális sztárokkal a tortán. High scool, Hannah Montana, Ben 10, Verdák, Pókember .... Vagy akár a szülinapos fotójával.
(Ha otthon vállalkozol ilyenre, írj emailban, és részletesen elmondom, hol mit kell beszerezni hozzá.) De cukrászdákban biztosan készítenek ilyen fényképes, ostyás tortákat már mindenhol az országban.
Gyertya mindig van rajta. Jobban szeretem, ha annyi szál kerül rá, ahány éves, és nem egy darab számgyertya.
A tűzijátékot szintén imádják. Nem szoktam a tortára tenni, mert gyakran "összeköpködi" valami koromszerűséggel. Egy bealufóliázott almába szoktam beletűzni.
Télen az a jó, hogy szurok sötétet csinálok és úgy hozom ki a világító tortát. Néha (szintén sötétben) előttük gyújtom meg, és együtt számolunk, hány éves is a szülinapos.
Nyáron az a szuper, hogy kint lehetünk. Sajnos a varázs elveszik, mivel világos van, ráadásul a szél már útközben elfújja a gyertyákat. Próbáltam, hogy előttük gyújtom meg, de így sem működött, mert mire a sor végére értem, már 1-2 gyertya nem égett.
Nem tudtam még erre jó megoldást kitalálni. (Vagy csak túl szeles vidéken lakom?)

Tehát ennyi.
Részemről a kínálat.
Sós. Édes. Löttyök. Gyümölcs. Szendvics. Végén a torta.
Bőségesen elég.


/A képen háttérben a gyümölcs-gombám, a miniszendvicsek; előtérben a sós és a sütemény./


Enni meg aztán úgyse lesz idő.
Ha belecsapunk a partiba!