2010. április 4., vasárnap

Italkeverés


Ez a rajzos kép nem az igazi, nem szoktam csurig tölteni a poharakat. Csak két ujjnyi van benn, keverés után kb. De lássuk, miről is van szó!




osztályozás: * *

korosztály: (7) 8-11
létszám: 8 gyerek fölött nem ajánlom
hely: kint, bent egyaránt lehet játszani
résztvevők: egyéni játék
nemek: inkább lányokkal ajánlom, 1-2 nyugis fiú még elfér
időtartam: 15-25 perc
játék stílusa: passzív
gyerekek stílusa: nyugodt, visszafogott

(Fentiek részletesebb magyarázata a "játék-osztályozás" címke alatt.)

Azért kapott csak két csillagot e játék, mert mindenkivel nem lehet játszani. De a megfelelő társaságban szuperul működik. És persze ez nem kritika akar lenni!
Ha képes a közönséged várakozni, míg a többiek szép lassan sorra kerülnek, akkor bátran belevághatsz, nagy sikert fog aratni.
Saját, itthon tartott szülinapi bulijaimon alakult ki e játék, spontánul. Aztán nagyon beleszerettünk.

Előkészületek:
5 különböző üdítő. Lehetőleg karakteres ízek. -kóla, -traubi, -tonik, -narancs, -eper, - málna, -gyömbér, -citrom
Mondjuk citromot és sprite-ot nem használok egyszerre; de gyömbért és tonikot sem, mivel egy keserű ital pont elég. Vagy nem jó, ha van egy barackos icetea és mellette egy barack üdítő.
Tehát öt különböző, merőben más karakteres üdítőre van szükség; hatodik a sima víz lesz.
Tudom, sokan utáljátok a kólát, persze okkal, mégis most ez egyszer kérlek, tegyetek kivételt. Egyrészt nagyon keveset fognak inni belőle. Egy picike, 2 dl üdítő elég szokott lenni 10 gyerekre.
Néha még a játék előtt megjegyzik a gyerekek, hogy nem szeretik ezt vagy azt az üdítőt, vagy nem ihatnak pl kólát, vagy nem ismerik mondjuk a tonik ízét. Nem baj. Ilyenkor is belefogok, hisz nem a jóleső ivásról szól majd e játék. Sőt!
(Ha mégis félő, hogy valamelyik anyuka felháborodna pl a kólától, vagy a buborékos innivalótól, puhatolózz előre!)
Szükség lesz még 6 különböző színű dologra. Én dobókockákkal játszom, de alkalmas lehet gomb, becsomagolt cukorka, gyöngy, bármi. A színek hasonlítsanak a játékban résztvevő italokra: citromot szimbolizálja a sárga, vizet a fehér, traubi lehet a zöld és így tovább. Egy tálba teszem ezeket.
Még egy sálra lesz szükséged, bekötni a szemet.

Lefolyása
A játék a következőképpen zajlik.
Körbeülünk egy asztalt. Mindenki hozza az üres poharát. Sorban haladunk. Bekötöm az első bátor vállalkozó szemét. Húz a tálból 2 színt. Mi többiek természetesen mélyen hallgatunk, mit is húzott. Maximum szörnyülködhetünk, hogy milyen íz fog ebből kijönni. Aztán kiöntök a poharába ebből a két italból egy keveset, 1-1 ujjnyit (vízszintesen), a főszereplő megkóstolja és ki kell találnia, melyik az a két íz.
(A szülinapirendi pontokban írtam, hogy mindig vetélkedő keretében játszom, és jutalmazom a gyerekeket. Minden eltalált íz egy gombot ér.)
Ha már találgatott, és levettük a kendőt a szeméről, meg is ihatja a maradékot, de ha nagyon rossz, felajánlom, hogy kiöntheti.

Buktatók
Csak annyi, amit az elején írtam, hogy ki kell fogni az ehhez jó társaságot. Hisz lassan ér körbe a játék, várakozni kell egymásra.
És még egy jó tanács: többször szoktam figyelmeztetni a gyerekeket, hogy ne súgjanak, ne segítsenek egymásnak. Ne mondják hangosan, hogy "én is ezt húztam!", vagy "ez már volt!"

Variációk
Bár nem szoktam, de kisebbekkel lehetne úgy játszani, hogy egy ízt kell kitalálni. Szerintem a kisebbek még kicsik ehhez. Nem a kitaláláshoz, hanem hogy ücsörögjenek és várjanak egymásra.
A nagyobbakkal pedig lehet nehezíteni a játékot, ha már belejöttek a kettesbe, meg lehet próbálni 3 italt összekeverni.

Legközelebb arról írok, mire lehet használni az évek alatt összegyűlt, több tucat, "kinőtt" plüssjátékot.

Nem tudtam hosszabban kiírni a véleményekhez a következőt:
az OK = kipróbáltad és működött
nem Ok = nem működött
új ötleteket, változtatásokat szívesen veszek mindenkor





1 megjegyzés:

  1. nagyon köszönöm, hogy megosztod velem is ezeket az ötleteket. majd elmondom, hogy sikerült. várom a plüssmacik megmozgatását:)

    VálaszTörlés