2011. május 1., vasárnap

Puzzle-bajnokság




A játékötlet, erről már írtam,
néha abból fakad, hogy találok itthon egy gyerekeim által már nem használt eszközt, kelléket, játékot.
Így volt ennél is.
Volt egy olyan kirakónk, mely két részből állt, két képet kellett kirakni.
A többi, már adódott:
mivel a legszuperebb játékokban mindenki mozgósítva van egyszerre,
s mivel az túl egyszerű lett volna, hogy két csapat egyszerre kirakja,
a következő született:
puzzle-váltó

Osztályozás:
Csillagban:***
Korosztály: 6-12
Létszám: legyen két csapatnyi gyerek: 4-5-6 ... tagból álló. Most nem számít, ha nem egyforma a csapatok száma, vagy kiáll valaki.
Hely: kint és bent is akár, ha van 5-6 méternyi helyed futni
Nemek: a lányok általában jobbak a kirakózásban. Ennek azért van jelentősége, mert ha pl nemek szerint alakítottál csapatokat, biztos, hogy mindig a csajok fognak nyerni, és ez hamar elkeserítő lesz némelyeknek.
Játékstílus: aktív
Gyermekstílus: aktív
Játékidő: hosszan szoktuk játszani, mert szeretik (15-25 perc)

SZABÁLYOK
(Ezeken természetesen változtathatsz, nekem így bejön)
1. Lefordított puzzle-darabokkal kezdjük. A keret, háttér, ha van, szintén lefordítva, elfordítva várja a rajtot.
2. Mindig 1 játékos fut a csapatokból a távolban lévő asztalokhoz, melyen a kirakó van. Ha kertben játszom, ez 10-15 m-t jelent; a lakásban csak 5-6 m áll rendelkezésemre,; de így is szuper a játék.
3. Az első játékos felfordítja, felfordíthatja az összes részecskét, és keres 2 összeillő darabot. Ha keretbe kell foglalni a képet, akkor elég, ha 1 részt beilleszt a helyére.
Nem kell feltétlenül rakni - SE NEKI, SE MÁSNAK a játék folyamán. Tehát ha épp nem megy, vissza lehet szaladni a társakhoz.
4. Amint visszaindul, máris indulhat a következő játékos. Tehát nem kell megvárni, hogy visszaérjen a futó a csapat többi tagjához.
Ez most ellentétes azzal, ahogy a többi váltójátékot játszom. Megkönnyítem vele a saját dolgomat, hogy még e részletre, becsületes játékra is figyeljek. Ugyanis én most az asztaloknál állok, és ott felügyelek.
5. A soron következő játékosok MINDIG EGY DARABOT ILLESZTHETNEK CSAK A TÖBBIHEZ!. Hiába látja a következőt, nem teheti be.
6. Nem lehet újat kezdeni, MINDIG A MEGLÉVŐT KELL FOLYTATNI! Ha másik kettőt illeszt össze, szétszedem, míg visszaszalad, illetve, ha a keret más pontjához illeszt, azt is kiveszem.

Természetesen az összes szabályt a játék megkezdése előtt LASSAN, FIGYELMESEN, AKÁR TÖBBSZÖR IS ELMONDOM A GYEREKEKNEK.
Ha ovisokkal játszol, talán ennyire szigorúnak nem kell lenni.

KELLÉK:
Kettő egyforma (!) puzzle.
Amivel én kezdtem, az sajnos nem volt egyforma, csak a darabszámaiban, de nehézségben NEM! Ami játék közben nagyon kijött!
Mivel egy darabkája elveszett, kellett vennem új kirakókat. Most már figyeltem a részletekre.
Az első kirakóm 20 darabból állt. Ennél nagyobbat semmiképp nem ajánlok!
Sőt ez is sok. Most 12 darabosat vettem, és ez sokkal megfelelőbb! Sokkal pörgősebb lett a játék, hogy hamarabb vége van, könnyebben megtanulható, átlátható.

Némelyik képen több kéz is
látható . Ennek az az oka, hogy a komolyabb, a 20 darabos puzzle-t gyakorlásként, ismerkedésként kirakattam a csapatokkal még a játék megkezdése előtt. Persze tét nélkül. Ebből a szempontból is jobb a másik, a kevesebb darabos, mert az olyan egyszerű, hogy nem kell rákészülni.
Családi játéknak is ajánlom. Ha van két hasonló korú gyermeked. Nem nagy befektetés az ára sem. És, ne felejtsed, imádnak messziről futni a kirakóhoz!

Legközelebb maskarázunk.....

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó! A fiam szülinapján ezt valószínűleg ki fogjuk próbálni! ;)

    VálaszTörlés